Sansai (山 Fjell 菜 Grønnsaker)

Japan har en lang tradisjon for sanking av ville planter fra fjellområder som de kaller fjell 山 grønnsak 菜 eller Sansai. Wasabi (Wasabia japonica) kjenner de fleste og Seiersløk (Allium victorialis) som vi også har i Norge er ganske kjent. Fjell bambus og flere tang arter var også viktig sank grønnsaker i Japan. Det finnes en mengde planter som Japanesere og Koreanerne har spist i mange tusen år som ikke vi i Norge har tradisjon for. Dette er beskrevet i Stephen Barstow´s book Around the World in 80 Plants og i Eating Wild Japan av Windfred Bird som jeg nevner i King of Sansai. Jeg dyrker Sansai planter og andre tradisjonelle urter og adaptogener fra Asia da jeg mener vi må se til andre deler av verden for planter som kan trives i Norge i en raskt endrende klima.

De fleste av disse plantene er stauder og trenger derfor en periode “stratifisering” (kuldebehandling) får å få frøene til å spire. Et eksempel er Udo (Aralia cordata) som tar 5 måneder med stratifisering og spirer først på sommeren som en veldig liten plante. Men den blir stor og sterk på sikt og kan bli 3 meter når den er fullvokst som en 10-30 åring.

Andre planter som Mitsuba er lettere å få til fra frø. Ashitaba er mer en kyst plante men telles som Sansai da den er hardfør og blir brukt som en tradisjonell plante. Noen av Sansai plantene jeg selger må bestilles på forhand da det tar tid å spire mens andre er allerede klar for salg. Jeg kommer til å blogge om dem framover inklusivt hvordan man bruker dem i mat laging. En annen bra kilde til informasjon om Sansai er www.mountaingardensherbs.com


Yamaimo (Dioscorea japonica) 山芋 Pris: 125 nok. Yamaimo betyr fjell søtpotet på Japansk som er mest kjent og verdsatt for sine deilige underjordiske knoller. Mens det tar tre eller fire år før knollen når en god størrelse, produserer planten årlig masse “mukago” eller luft poteter som er en fin villmat i seg selv som fungerer som frø av yamaimo. Jeg fikk min mukago fra Permakulturhaven.dk og har flere 5 år gamle planter som jeg høster mukago fra hvert år.

Mitsuba (Cryptotaenia japonica) 三葉惣助 Pris: 80 nok Kategori: Staude. En av Stephen Barstow´s 80 planter fra boken Around the World in 80 Plants.


Ashitaba (Angelica keiskei) 明日葉 Pris: 80 nok. Kategori: staude. En staude fra Japan som er den eneste plante i verden som lager antioksidanten “Chalcones” som man ser i bildet under. Den er i samme familie som Kvann (Angelica archangelica). Denne staude finner man ofte som en stueplante i Japan som kan bli 30 år gammel. Hele planten er spiselig. Hør mer om Ashitaba i denne podcast


Suiba (Rumex acetosa)  酢葉 Pris: 50 nok. I boken Eating Wild Japan av Windfred Bird står det at gishigishi (Rumex japonicus) blir spist som en dressing til fuki (Petasites japonicus). Man bruker gishigishi blader og ville gressløk blandet med yoghurt, hvitløk, salt, pepper, olje, eddik og honning. Stephen Barstow har også flere Rumex arter i Around the World in 80 Plants men velger ut (Rumex acetosa) som “var en av de viktigste grønnsakene som ble brukt av det samiske folket”.


Udo (Aralia cordata) 山独活 Pris: 125 nok (OBS!!! Må bestilles da den ikke er klar før sommeren). Kategori: Staude For mer om denne plante les min blog post King of Sansai.


Gomchwi (Ligularia fischeri) 곰취 Koreansk nøkketunge Pris: 125 nok. (OBS!!! Må bestilles da den ikke er klar før sommeren) Kategori: Staude. Les Stephen Barstows “The King of the Sannamul” for mer informasjon.


Chamch’Wi (Aster scaber) 산내들 취나물. pris 125 nok (OBS!!! Må bestilles da den ikke er klar før sommeren) Kategori: Staude. Stephen Barstow skriver om denne i Around the World in 80 Plants og på denne blog.