Hei til deg som vil dyrke klosterbønner

Fra Nina Hovden Sæther Leder for Norsk genressurssenter

Dette er et notat om klosterbønnas historie og med noen dyrkingstips. Andrew McMillion deler det ut sammen med klosterbønneplanter som har selger og jeg synes det er veldig moro både at han selger disse plantene og at du kjøper dem. Jeg håper du vil like bønnene.

Historien

Klosterbønnas norske historie starter i 1869 da Georg Christian Sibbern, som noen år før hadde vært statsminister i den norske interimsregjeringen i Stockholm, tok med seg noen frø av en stangbønne fra Verdensutstillingen i Paris til familiens eiendom på Værne Kloster i Rygge. Bønnene er siden dyrket i mange generasjoner på Klosteret og på nabogården Karlberg og fikk etterhvert navnene klosterbønne eller karlbergbønne. Lang tradisjon og i tillegg god smak og gode avlinger med friske og kjøttfulle bønner gjør klosterbønna til en etterspurt grønnsak også i dag.

Min oldefar kjøpte Værne Kloster i 1905 og fikk da med seg klosterbønnene på kjøpet. Min mormor tok med seg klosterbønnene og ga frøene videre til min mor som igjen ga de til meg, så klosterbønnene er en viktig del av min familiehistorie.

Noen stikkord for dyrking av klosterbønner:

  • Den er varmekjær og trenger en lang sommer, så jeg er spent på om det er mulig å få modne bønner i f eks Trøndelag.
  • Bønnene skal sås inne «når heggen blomstrer». Jeg har ikke drivhus og har derfor aldri prøvd å så den tidligere og slik prøve å gi den en lengre vekstsesong. Når jeg sår den inne, må jeg sette den ut så snart plantene har fått sine første blader. Jeg husker ikke nå hvor lang tid det tar, men den spirer fort.
  • Det er god spireprosent på klosterbønnene, minst 90% av frøene pleier å spire. Men det fordrer at den sås inne. Hvis jeg sår den ute, spirer knapt noen. I 2020 sådde jeg de inne i stua, da var det lav spireprosent. Tidligere har jeg satt de til spiring på badet hvor det er varmere enn i stua og da har spireprosenten vært veldig bra. Så i 2021 vil jeg nok sette dem til spiring på badet igjen.
  • Klosterbønnene er en stangbønne, det betyr at den gjerne vil klatre oppover en staur. Jeg pleier å sette fire til seks planter i ring rundt stauren og så klatrer de oppover den. De klatrer høyt, så stauren bør være minst to meter høy.
  • Jeg pleier å kunne høste de første bønnene uti september, tror jeg. De skal være godt modne før de høstes, se bildene.Jeg håper dere lykkes og at dere liker bønnene!Bildene på neste side har jeg tatt 17. september 2017. Pass på at bønnene er så modne som dette før dere spiser dem, det er da de blir kjøttfulle og gode.Vennlig hilsenNina Sæther 1816 Skiptvet.